Havana Club se vrací do Spojených států

dkl, ČTK
8. 8. 2006 16:20
New York - Po deseti letech právní bitvy má společnost Bacardi šanci dostat svoji značku alkoholického nápoje zpět na území USA.

Firma musela bojovat nejen s francouzským konkurentem Pernod Ricard, ale i s kubánskou vládou, která si na výrobu tradičního havanského rumu činila nároky.

Americký patentový úřad však prohlásil, že minulý týden vypršela registrace kubánské vlády.

Rum Havana Club firmy Bacardi je připravován podle 71 let starého receptu rodiny Arechabalů. Ti svůj rum vyváželi nejen do USA, ale i do spousty dalších států.

Ovšem v roce 1960 byla firma Jose Arechabala znárodněna kubánskou vládou, uvádí firma Bacardi ve svém prohlášení. A tato společnost koupila v devadesátých letech recept a značku právě od rodiny, která dříve vlastnila a provozovala firmu vyrábějící kubánský rum.

Mezitím začal rum se značkou Havana Club v zemích mimo Spojené státy prodávat společný podnik kubánské vládní firmy a francouzské nápojové skupiny Pernod Ricard, jejíž součástí je nyní i karlovarská Becherovka.

Foto: Bacardi

"Jsme velmi potěšeni, že americké úřady postupovaly dle platných zákonů a odmítly zaregistrovat či obnovit registraci, která se zakládá na zkonfiskování soukromého majetku," komentoval výsledek šéf firmy Bacardi USA John P. Esposito.

Do portfolia společnosti Bacardi patří i takové známky jako gin Bombay Sapphire, vermuty Martini a Rossi, či skotská whisky Dewar´s.

 

Právě se děje

Další zprávy