Erste zvýšila zisk, ale vydá akcie, aby získala kapitál

Zdeněk John
29. 10. 2009 21:47
Erste bank oznámila výsledky ze tři čtvrtletí roku. Kvůli zvýšení kapitálové přiměřenosti vydá nové akcie.

Vídeň - Erste Group, rakouská banka, která ovládá Českou spořitelnu, ohlásila za první tři čtvrtletí tohoto roku rekordní provozní zisk. Její výnosy z úroků, poplatků a provizí a dalšího obchodování stouply navzdory ekonomické krizi o 26,6 procenta na 2,77 miliardy eur.

Banka to oznámila ve čtvrtek večer. Čistý zisk bankovní skupiny se za prvních devět měsíců roku ustálil na 720,1 milionech eur a v tomto případě, jak banka přiznává, se už odráží vyšší rizikové náklady související s krizí.

Rizikové náklady, jak banka označuje úvěry, u nichž existuje možnost, že nebudou splaceny, vzrostly oproti stejnému období loňského roku o 141 procent. Erste v nich má 1,4 miliardy eur.

Erste bank je první ze zahraničních majitelek tuzemských bankovních domů, která oznámila své výsledky za tři čtvrtletí roku. Její akcie se den předtím - v očekávání špatných výsledků, propadly na burze v Praze o osm procent, ve Vídni ve středu o desetinu.

Peníze pro investory

Banka zároveň s výsledky uvedla, že vydává emisi dalších akcií. Chce tak získat peníze na splacení závazků vůči investorům, kteří jí pomohli v únoru a březnu tohoto roku, když se ocitla - stejně jako další velké banky po celé Evropě - pod finančním tlakem kvůli dopadům ekonomické krize. Mezi těmi, kdo Erste tehdy pomohl, byli nejen soukromí investoři, ale také rakouský stát.

Erste celkem pustí do oběhu nových 60 milionů kusů akcií a očekává, že tak získá hrubý kapitál v hodnotě 1,65 miliardy eur. Peníze banka použije na "zlepšení ukazatele kapitálové přiměřenosti", jak uvádí v tiskové zprávě, v níž emisi oznamuje.

Akcie budou v nabídce investorům od 2. listopadu. V Česku, Rakousku a Rumunsku, kde vlastní Erste banky s velkým počtem drobných klientů, bude mít navýšení kapitálu podobu veřejné nabídky. V jiných zemích, jak banka uvádí, poskytne možnost nakoupit akcie institucionálním investorům.

 

Právě se děje

Další zprávy