EK: Cla na čínské boty zůstanou

ČTK
30. 8. 2006 14:30
Brusel   - Evropská komise dnes schválila plán dlouhodobého zavedení antidumpingových cel na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu.

Její návrh musejí ještě schválit členské státy EU, ty jsou však v této otázce rozděleny.

Komise již v dubnu zavedla provizorní cla na levnou obuv z Číny a Vietnamu, těm však končí platnost 6. října. Na počátku srpna plán dlouhodobého uvalení sankčních cel zamítli experti většiny liberálněji naladěných zemí. Země požadující vyšší ochranu zase předtím zablokovaly návrh Bruselu pustit na trh určitý objem obuvi z Číny a Vietnamu před uplatněním dodatečných cel.

Obchodní komisař EU Peter Mandelson navrhl zavést vyrovnávací clo deset procent na dovoz kožené obuvi z Vietnamu a sazbu 16,5 procenta na kožené boty z Číny na pět let, tedy táž cla, která platila od dubna. To dnes také schválila celá komise.

Země EU musejí tento plán schválit během příštího měsíce.

"Nyní je na členských státech, aby o svých postojích jednaly mezi sebou," uvedl ve sdělení komise Madelsonův mluvčí. Dodal, že úkolem komise není hledat politickou rovnováhu, ale předkládat fakta.

Dávejte velký pozor na výběr obuvi. Je známo, že špatnou stélku má především obuv dovážená z asijských krajin.
Dávejte velký pozor na výběr obuvi. Je známo, že špatnou stélku má především obuv dovážená z asijských krajin. | Foto: Reuters

Rozděleni zůstaneme

EU je v otázce trhu obuvi silně rozdělena. Zatímco výrobci bot v Itálii a několika dalších zemích požadují zásadní ochranu před dovozem levných bot z Asie a odmítají i bezcelní kvótu, liberální země jako Británie a Švédsko žádají, aby komise dovoz obuvi z asijských zemí antidumpingovými cly neomezovala. Obavy panují především z toho, že dodatečná cla citelně zvýší ceny pro spotřebitele.

Zatímco ochranu požadují menší místní výrobci obuvi, návrhy komise kritizují ty mezinárodní obuvní firmy, které stále více vyrábějí své zboží v Asii; nejkritičtější pak jsou maloobchodní prodejci.

EU zavedla předběžná cla s odůvodněním, že dovozy z Číny a Vietnamu jsou podporovány skrytými subvencemi a nekalou státní pomocí kožedělnému sektoru. Obě asijské země však tato nařčení popírají.

Foto: Aktuálně.cz

Polovina bot je z Číny

Loni se v EU prodalo 2,5 miliardy párů bot a z toho polovina pocházela z Číny. Nová cla by platila jen na zhruba devět procent trhu obuvi v EU. Vyňata by zůstala dětská obuv a speciální sportovní obuv.

Česká republika loni dovezla celkem 73,5 milionu párů bot za 8,2 miliardy korun. Průměrná cena jednoho páru byla 112 korun a téměř 59 milionů párů loni dovezených bot pocházelo z čínské produkce.

Kvůli levným dovozům česká produkce obuvi v posledních letech výrazně klesla. Zatímco ještě v roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 milionů párů, nyní se roční produkce pohybuje kolem 5,5 milionu párů.

 

Právě se děje

Další zprávy