Česko vyrobilo nejméně bot v historii

Tomáš Fránek
13. 2. 2006 15:30
Brno - V Česku, v minulosti jedné z největších světových obuvnických velmocí, se v roce 2005 vyrobilo nejméně párů bot v historii země.

V Česku se tak podle předběžných údajů České obuvnické asociace - vycházející z dat Českého statistického úřadu - vyrobilo minulý rok na pět a půl milionu párů bot. Což ve srovnání se situací před čtyřmi roky není ani půlka.

Ještě v polovině devadesátých let se v Česku vyrábělo přes dvacet osm milionů párů bot.

Čeští výrobci si tak místo na trhu zatím drží především díky výrobě ochranné, bezpečnostní a pracovní obuvi. A také šitím ortopedických a kvalitních dětských bot.

V tomto sortimentu se firmám daří vyvážet více než v minulosti. Ovšem už i v této oblasti se potýkají s levnou konkurencí z Asie.

Prestige žije

Firmám se daří i u několika speciálních výrobků.

Prestige - vycházková obuv určená pro volný čas a rekreační sport pro všechny věkové kategorie. Tak zní slogan firmy Moleda.
Prestige - vycházková obuv určená pro volný čas a rekreační sport pro všechny věkové kategorie. Tak zní slogan firmy Moleda. | Foto: www.moleda.cz

Takovým jsou třeba sportovní boty značky Prestige, které vyrábí zlínská společnost Moleda. V minulém roce firma vyrobila o deset tisíc párů těchto bot více. "Kecky" Prestige se přitom posledních dvacet let prodávají výhradně v Česku a na Slovensku.

Hory párů z Číny

Obecně však výroba bot klesá tím rychleji, čím více se do země dováží čínská obuv.

Podle prvních odhadů České obuvnické asociace i minulý rok velmi výrazně vzrostl dovoz bot z Číny. Celkem se do Česka dovezlo přes sedmdesát tři milionů párů bot, téměř osmdesát procent právě z Číny.

O rok dříve se do Česka dovezlo o více než dvacet milionů párů bot méně.

Průměrná cena jednoho páru bot dovezeného z Číny byla také nejlevnější - a to čtyřicet dva korun. Celková cena dovozových bot pak činí zhruba sto dvanáct korun.

Přes milion párů bot se do Česka přivezlo také z Itálie, Vietnamu, Německa, Slovenska a Polska.

Minulý rok také znovu poklesl počet pracovníků v obuvnickém průmyslu. Zatímco ještě před pěti lety tento obor zaměstnával na deset tisíc lidí, nyní to jsou pouze necelé čtyři a půl tisíce.

Stěžuje si celá Evropa

Nejenom v Česku obuvníci bojují z dovozem levných bot z Asie. Dovoz bot z Číny začala minulý rok vyšetřovat Evropská komise. Ta má zjistit, zda se obuv z Číny a Vietnamu neprodává v unii pod výrobními náklady.

Na levný dovoz z Asie si stěžují země se silným obuvnickým průmyslem v čele s Itálií. Brusel by měl rozhodnout v dubnu.

Jenom za první čtyři měsíce minulého roku stoupl dovoz bot z Číny o sedm set procent  a ceny klesly o třetinu. Italští výrobci bot už kvůli levným dovozům z Číny a Vietnamu zahájili velkou reklamní kampaň, která má italské zákazníky přesvědčit, aby kupovali obuv domácí výroby.

Logo se sloganem "I love Italian Shoes" se objeví i v cizině, letos v březnu například na obchodu italského svazu výrobců bot v Moskvě.

Čína už přitom upozornila Evropskou unii, že by v případě uvalení antidumpingových cel na čínskou obuv mohla na unii podat stížnost u Světové obchodní organizace. Napsal to čínský list Economic Observer.

Někteří přední světoví výrobci sportovní obuvi, kteří řadu produktů vyrábějí v Číně, upozornili, že vysoká dovozní cla v EU by mohla ohrozit v Evropě přes půl milionu pracovních míst v návrhářství, marketingu, prodeji a logistice.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy