Samsung čelí obvinění z dumpingu

vid, Korea Times
23. 11. 2005 12:48
Soul - Jihokorejská komise pro spravedlivý obchod vyšetřuje Samsung Electronics, protože údajně prodával Applu paměťové čipy za dumpingové ceny.
Foto: Aktuálně.cz

Jihokorejští výrobci přehrávačů MP3 tvrdí, že je Samsung poškozuje nekalými obchodními praktikami. Firma údajně prodává americké společnosti Apple Computer své flashové paměti pro MP3 přehrávač iPod nano za polovinu tržní ceny. Apple pak může iPod prodávat levněji. Informace přinesly Korea Times.

Předseda Komise pro spravedlivý obchod Kang Chul-kju už minulý měsíc naznačil, že jeho úřad podnikne proti Samsungu kroky, pokud to budou konkurenční výrobci požadovat. "Vyšetřování bude velmi důkladné," řekl tehdy Chul-kju. Komise si nyní vyžádala od Samsungu dokumentaci.

Samsung se brání

Případ Samsungu už se dostal i do jihokorejského parlamentu. Poslankyně Kim Hjun-miová ve sněmovně prohlásila: "Samsung prodává paměti Applu za sprostě nízké ceny."

Jednička na světovém trhu flashových pamětí NAND se však brání. "Na prodeji pamětí vyděláváme 30 procent. Pokud bychom prodávali za polovinu tržní ceny, tak bychom nemohli dosáhnout zisku," řekl Chu Woo-sik ze Samsung Electronics.

Samsung se teď bude muset vypořádat také s novou konkurencí. Včera oznámili dva výrobci čipů Intel a Micron, že zakládají společný podnik na výrobu NAND paměťových čipů. Apple, který je klíčovým odběratelem od Samsungu, hned potvrdil objednávku pamětí od nového amerického konkurenta za 1,25 miliardy dolarů. (VÍCE ČTĚTE ZDE)

 

Právě se děje

Další zprávy