Drahá ropa Ryanair nezbrzdila v růstu

Adam Junek
6. 2. 2006 16:06
Dublin/Tokio Vzestup nízkonákladových aerolinií nezbrzdila ani drahá ropa. Jednička v Evropě, firma Ryanair, zvedla opět zisk.
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů.
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

Irské aerolinie se za tři měsíce končící prosincem mohly pochlubit šestiprocentním nárůstem čistého zisku na bezmála 37 milionů eur. Tržby poskočily ještě více, a to o 27 procent na 370 milionů eur.

Ještě vyšší zisk? Přehnaný optimismus

Analytici sice očekávali mírně vyšší zisk i tržby, ale zástupci firmy upozornili, že jde o přehnaný optimismus.

Stále se držíme naší předpovědi z loňského června. Cokoliv nad tato očekávání se dá označit za příliš optimistické. Je třeba vzít v úvahu neustále rostoucí ceny ropy," citovala agentura Reuters Howarda Millara, finančního šéfa Ryanairu.

Proti drahé ropě, která se nyní obchoduje okolo 65 dolarů za barel, se dvě čtvrtletí uplynulého roku firma jistila. Podobně to bude podle vedení i letos. Proto lze také očekávat mírné navýšení cen letenek.

"Nyní jsou ceny letenek snad nejpříznivější za poslední dva roky. Mohou však mírně vzrůst," uvedl Millar.

S drahou ropou se však hůře vyrovnávají tradiční aerolinie než jejich nízkonákladová konkurence. Ta navíc přebírá svým rivalům stále více zákazníků. V Americe tak už ovládla 40 procent trhu, v Evropě je to necelá třetina.

Celkově aerolinie opět prodělají

Americké aerolinie právě proto podle odhadů celkově prodělají za loňský rok deset miliard dolarů. Celosvětově se pak ztráta aerolinií podle Mezinárodní asociace leteckých společností (IATA) bude pohybovat okolo šesti miliard.

Ve ztrátě se ocitly ale také například Japan Airlines, největší japonské aerolinky podle tržeb. Dnes v noci vykázaly za třetí čtvrtletí svého fiskálního roku ztrátu bezmála sto milionů dolarů. Tedy trojnásobek ve srovnání s loňským rokem. A to přesto, že Asie je nejrychleji rostoucím trhem.

British Airways také vydělaly

Řada tradičních aerolinií ale už krizové období překonala. Největší konkurent Japan Airlines, společnost All Nippon se úspěšně zajistila proti výkyvům cen ropy a mohla se ve třetím čtvrtletí pochlubit ziskem.

Podobně se projevily úsporná opatření u British Airways. Třetí největší evropské aerolinie vykázaly za uplynulé čtvrtletí třicetiprocentní nárůst zisku.

Celkově se podle IATA, která sdružuje přes 270 společností, mají světové aerolinie vrátit k zisku příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy