Daň na benzin Polsko nezvýší

Redakce EKO, ČTK
26. 11. 2005 13:54
Varšava - Polská vláda upustila od chystaného zvýšení spotřební daně na benzin. Podle premiéra Kazimierze Marcinkiewicze daň nemůže vzrůst a musí zůstat na nejnižší možné úrovni.

"Vláda však musí udělat něco pro to, aby klesly 'monopolní' ceny na čerpacích stanicích," zdůraznil premiér Kazimierz Marcinkiewicz.

Spotřební daň na benzin snížil letos v září předchozí kabinet premiéra Marka Belky. Vládu k tomu přinutila vysoká cena paliv.

Marcinkiewicz dnes ale řekl novinářům, že se opatření minulo účinkem, protože ceny na čerpacích stanicích neklesly. Obvinil také petrochemické firmy z toho, že si zvýšily svou marži. Počátkem týdne proto oznámil, že jeho vláda hodlá daň zvýšit, ale tak, aby se ceny na pumpách nezměnily.

Ministr státního pokladu Andrzej Mikosz se mezitím setkal se zástupci dvou polských petrochemických firem, tedy koncernu PKN Orlen a skupiny Lotos. Oba největší distributory paliv kontroluje polský stát.

Po schůzce ministr připustil, že ceny u rafinerií po snížení daně opravdu klesly, ale že svou marži zvýšili majitelé pump. Petrochemické koncerny PKN Orlen a Lotos vlastní jen část z nich.

Polsko snížilo spotřební daň na benzin letos v polovině září o 25 grošů (asi o 1,80 Kč). Podobně jako v České republice a dalších okolních státech totiž v zemi ceny pohonných hmot nebývale vzrostly. Vzestup způsobil hurikán Katrina, který zasáhl jih Spojených států a poškodil tamní rafinerie. USA začaly benzin ve zvýšeném množství dovážet z Evropy, což výrazně zvýšilo ceny i na starém kontinentu.

Foto: Profimédia

Kvůli snížení daně si ale Poláci vysloužili kritiku Evropské unie. Už předchozí Belkova vláda proto tvrdila, že snížení daně je dočasné, do chvíle, než se ceny na stanicích vrátí na původní úroveň před řáděním Katriny. Od září se ale cena benzinu v Polsku změnila jen nepatrně.

V Česku přišla s návrhem na snížení spotřební daně i daně z přidané hodnoty u pohonných hmot opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka se ale postavil proti s tím, že snížení spotřební daně by prohloubilo schodek státního rozpočtu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy