Polská vláda opět zvýší daň na benzin

ČTK, eko
21. 11. 2005 15:08
Varšava - Nová polská vláda chce opět zvýšit spotřební daň na benzin.

Nová polská vláda asi opět zvýší spotřební daň na benzin. Daň snížil v září předchozí kabinet premiéra Marka Belky. Vládu k tomu tehdy přinutila vysoká cena paliv. Podle současného premiéra Kazimierze Marcinkiewicze ale ceny na čerpacích stanicích neklesly, protože petrochemické firmy úměrně zvýšily svou marži. Vláda tedy teď hodlá zvednout daň, ale tak, aby se ceny na pumpách nezměnily.

"Místo toho, abychom pomohli řidičům, zvýšili jsme jen zisky firem. Snížením daně stát doslova věnoval několik stovek milionů petrochemickým koncernům," řekl dnes novinářům Marcinkiewicz.

Ministr státního pokladu by se proto ještě tento týden měl setkat se zástupci rafinerií. Polský stát přitom kontroluje oba největší distributory paliv - firmy PKN Orlen a Lotos.

Podle premiéra jsou různé způsoby, jak přimět firmy k tomu, aby se vzdaly části svého zisku. "Jedním z nich je veřejná debata na toto téma," uvedl Marcinkiewicz.

Polsko snížilo spotřební daň na benzin letos v polovině září o 25 grošů (asi o 1,80 Kč). V Polsku podobně jako v České republice a dalších okolních zemích ceny pohonných hmot nebývale vzrostly.

 

Právě se děje

Další zprávy