PKN Orlen asi neprodá část Benziny

vid, ČTK
2. 11. 2005 17:15
Varšava - Polský koncern váhá s prodejem třetiny čerpacích stanic Benzina, i když ho k tomu zavazuje smlouva.

"Obchod není v souladu s naší strategií", řekl ČTK mluvčí polské společnosti Dawid Piekarz. PKN Orlen přitom podepsal smlouvu o prodeji s americkou firmou Conoco Phillips už před privatizací holdingu Unipetrol, do kterého Beznina patří. "Zatím definitivní rozhodnutí nepadlo," doplnil později Piekarz své vyjádření.

Orlen doposud tvrdil, že se s americkou firmou jen dohadoval na zvýšení ceny. Obě firmy se kromě smlouvy už také dohodly o postupu, jak si tři stovky čerpacích stanic Benziny rozdělí. Z jejich seznamu si měli postupně vybírat vždy dvě Poláci a jednu Američané.

Orlen chtěl získat lepší pumpy

Prohlášení firmy PKN Orlen přichází poté, co neuspěla v souboji o síť Aralu. Tu před časem prodával její vlastník, britská firma BP. Pumpy Aral však nakonec získala rakouská OMV.

Převzetím sítě Aralu by Orlen získal lepší čerpací stanice na atraktivních místech. Transakcí s Conoco Phillips se naopak chtěl zbavit  méně výnosných pump Benzina. Zatím tak Orlenu zůstává celá stávající síť Benzina. Generální ředitel Unipetrolu Marek Mroczkowski nedávno prohlásil, že počet čerpacích stanic Benziny by se měl zvýšit buď koupí konkurenčních nebo stavbou nových.

 

Právě se děje

Další zprávy