Čínská vláda zaostřila na spekulanty

hjp
14. 1. 2008 15:50
Čína bojuje s vysokou inflací i podnikateli
Muž prochází kolem elektronické tabule na burze ve Wu-chan, v středočínské provincii Chu-pej
Muž prochází kolem elektronické tabule na burze ve Wu-chan, v středočínské provincii Chu-pej | Foto: Reuters

Peking - Čína má v plánu přísněji trestat obchodníky, kteří bez důvodu hromadí zásoby a později je prodávají za vyšší ceny. Je to jeden z dalších kroků v boji proti příliš vysoké inflaci, která v listopadu v Číně dosáhla až 6,9 procenta - nejvýše za 10 let.

Informoval o tom dnes zpravodajský portál iHned.cz s odvoláním na agenturu ČTK.

Podle nově zavedených pravidel, která platí od tohoto týdne, je možné obchodníka za hromadění zboží s cílem způsobit růst cen možno potrestat přísněji bez ohledu na to, zdali mu bude prokázán z této činnosti finanční přínos, či nikoliv.

Trestat je možné i různá sdružení, kterým lze uložit pokutu až do výše 500 tisíc jüanů (přibližně 1,2 milionu korun). Ve vážných případech mohou úřady nechat sdružení i rozpustit.

Čínská vláda chce zakročit proti růstu cen

Čínský vládní kabinet již před několika dny oznámil, že hodlá proti výraznému růstu cen potravin a paliv podniknout rázné kroky. Jestliže podle internetového portálu BBC výrobci či maloobchodníci zdraží základní potřeby, budou čelit vysokým pokutám.

Ceny potravin šly v loňském listopadu nahoru o více než 18 procent. Cena vepřového vyskočila o více než polovinu.

Pokud budou chtít velcí výrobci nejběžnějšího zboží zvýšit ceny, budou si o takový krok muset zažádat a vyčkat, zda jim to úřady povolí.

Právě ostoucí ceny měly být v roce 2007 největší můrou domácností, a to například více než třeba obavy z korupce nebo zvyšujících se rozdílů v příjmech.

V boji s inflací čínská vláda již přijala opatření, která mají ve vybraných odvětvích omezit investiční aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy