Inflace v Číně dosahuje rekordních hodnot

pen
11. 12. 2007 12:30
Inflace v Číně je nejvyšší za posledních 11 let.
Foto: Ondřej Besperát

Peking - Čína čelí největší inflaci za posledních jedenáct let. Jen za listopad zaznamenali ekonomové v zemi inflační nárůst o 0,4 procenta.

Informoval o tom zpravodajský server iHned.cz.

Pro srovnání, v České republice, která se v současnosti potýká s největším inflačním růstem za posledních 15 let, vzrostla inflace meziročně o pět procent.

Foto: ČNB
Podrobnosti o inflačním nárůstu a zdražování spotřebitelských cen v ČR čtěte ZDE

Ceny ropy a potravin rostou

Hlavním důvodem závratného růstu spotřebitelských cen v Číně je podle ekonomů nedostatek základních potravin,  menší roli pak hraje zvýšení cen ropy.

Pekingské vládě se nedaří tempo růstu cen zastavit, ačkoli se úřady všemožně snaží o jeho kontrolu různými vnějšími opatřeními. Již v září zmrazily  ceny jedlého oleje a všemožně tlačí na zemědělce, aby rozšířili chov prasat, a snížili tak ceny vepřového, jež vzrostly o 56 procent.

Za nárůst cen pohonných hmot nese do značné míry odpovědnost čínská vláda. V listopadu totiž přistoupila na jejich navýšení za účelem snížení spotřeby nafty a benzinu v době, kdy  je jich v zemi  nedostatek. Jak však informoval server, toto opatření by  podle ekonomů mělo mít na růst inflace minimální vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy