Čína udělala další krok ke kapitalismu

Dušan Klimeš
28. 8. 2006 11:30
Peking - Čínský parlament schválil zákon o bankrotech firem. Zkrachovat po novu mohou nejen soukromé, ale i státem vlastněné společnosti.
Foto: Reuters

Hlavním cílem tohoto nového zákona je zvýšení důvěryhodnosti čínského trhu pro zahraniční investory. Ti žádají stále více vstřícných kroků od čínské vlády, pokud mají investovat své peníze v této zemi.

Legislativa dává větší pravomoci věřitelům a týká se domácích, zahraničních i státních firem, oznámili vládní úředníci.

Zatím s problémy

Zákony, které zatím platí, nedávají téměř žádnou možnost, jak zlikvidovat firmu či se při krachu "podělit" s věřiteli a pracovníky.

Nová úprava dává věřitelům větší ochranu, pokud firma bankrotuje. Jejich závazky jsou uspokojeny jako první, poté jsou vyplaceni zaměstnanci.

"Tento krok posouvá Čínu více k zemím, jejichž ekonomika je založena na kapitalismu a kde je standardem vyplatit nejdřív věřitele," říká pro BBC Wang Xin, profesor práva na Renmin University.

Náměstí Tchien-an-men bylo dnes uzavřeno pro veřejnost. Příslušníci ozbrojených složek jsou připraveni na vše: dva z nich nesou hasicí přístroje
Náměstí Tchien-an-men bylo dnes uzavřeno pro veřejnost. Příslušníci ozbrojených složek jsou připraveni na vše: dva z nich nesou hasicí přístroje | Foto: Reuters

Novinkou je i status ochrany proti věřitelům. Firmě je tak přidělen soudem určitý čas, po který nemusí splácet své závazky a může se zkusit reorganizovat a stát se tak znovu zdravou a fungující firmou. Poté však musí být závazky uhrazeny.

"Tato úprava pomůže společnostem, které jsou sice ve finančních potížích, ale přesto mohou být ještě zachráněny, myslí si An Jian z vládní legislativní komise.

Platnost zákona je stanovena na 1. července 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy