Nasdaq opět "útočí" na londýnskou burzu

ČTK
10. 5. 2006 17:20
New York - Americká společnost Nasdaq Stock Market znovu navýšila svůj podíl v Londýnské akciové burze. Tentokrát její nákup znamená zvýšení účasti na 22,7 procenta.

Nasdaq se o LSE začátkem roku ucházel, ale kvůli odmítavému stanovisku Britů nabídku na převzetí nakonec stáhnul. Krátce na to nicméně překvapil sdělením, že podíl v LSE si bude sám postupně budovat.

Nasdaq v tiskové zprávě uvedl, že koupil dalších 10,29 milionu akcií k LSE v ceně 1248 pencí za kus. Celkem tak za nový podíl zaplatil kolem 128,4 milionu liber (asi 5,3 miliardy Kč). Až dosud měl Nasdaq v LSE zhruba 47,89 milionu akcií, což bylo zhruba 19 procent základního jmění.

Konečně víc než pětina

"Jsme rádi, že jsme prostřednictvím tohoto významného nákupu zvýšili strategický podíl v LSE. Dostáváme se tak za důležitý práh 20 procent," řekl k akvizici prezident a výkonný ředitel Nasdaqu Bob Greifeld. Nasdaq se tak podle něj bude jako největší akcionář LSE snažit s managementem britské firmy úzce spolupracovat.

Nasdaq chtěl původně celou LSE za 2,4 miliardy liber převzít, ale nabídku v březnu stáhnul. Na kurz jeho akcií měla zpráva příznivý vliv, protože na trhu se začaly šířit spekulace, že Nasdaq se o LSE utká se svým hlavním rivalem, newyorskou burzou NYSE.

Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters
 

Jakmile Nasdaq oznámil, že podíl v LSE si bude postupně budovat sám, jeho akcie se vrátily k poklesu.

Zástupci LSE se k oznámení Nasdaqu o zvýšení vlivu ve firmě odmítli vyjádřit. Nasdaq první podíl koupil 11. dubna, kdy získal 14,99 procenta akcií. Stal se tak největším akcionářem LSE a zavdal příčinu ke spekulacím, že bude chtít svůj původní záměr, tedy převzít celou LSE, uskutečnit jinak. Začátkem května získal další, téměř čtyřprocentní podíl v LSE.

 

Právě se děje

Další zprávy