Banka přišla o miliardy. Podcenil jsem to, kaje se šéf

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 5. 2012 17:34
Generální ředitel JPMorgan ještě v dubnu tvrdi, že obavy jsou "bouří ve sklenici vody"
Foto: Reuters

New York - Generální ředitel banky JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon přiznal, že pochybil, když nepovažoval za důležité obavy z obchodní chyby, kterou banka učinila minulý měsíc.

JPMorgan tento týden uvedla, že přišla chybou při obchodování o dvě miliardy USD (39,1 miliardy Kč).

Dimon v rozhovoru pro stanici NBC řekl, že nevěděl o rozsahu problému, když v dubnu prohlásil, že obavy jsou jen "bouří ve sklenici vody". Poté, co banka oznámila obchodní ztrátu, akcie klesly o téměř deset procent.

"Učinili jsme strašlivou, do nebe volající chybu," prohlásil Dimon. "Neexistuje pro ni téměř žádná omluva."

JPMorgan tento týden uvedla, že přišla během šesti týdnů minimálně o dvě miliardy dolarů.

Jde o ztrátu, kterou utrpěla z obchodování a za kterou patrně stojí nevhodný hedging. Tedy zajišťovací strategie, která má banku chránit před rizikem, které podstupuje při investicích se svými vlastními penězi.

Dimon dodal, že banka bude spolupracovat při vyšetřování její činnosti regulačními úřady. Zdůraznil rovněž, že JPMorgan, která je největší bankou v USA, je velmi silná.

Narušená důvěra

JPMorgan byla jedinou bankou v USA, která zůstala zisková i v době finanční krize. To poskytlo vysokou důvěryhodnost jejímu šéfovi, který vystupoval proti přísnějším regulacím v bankovnictví po finanční krizi.

Zpráva o ztrátě sice podle analytiků nezpůsobila paniku, jaká vznikla v září 2008 po krachu investiční banky Lehman Brothers, avšak otřásla důvěrou ve finanční průmysl a zřejmě rovněž vyvolá diskusi o jeho regulaci.

Pokles akcií v reakci na zprávu snížil tržní hodnotu banky o zhruba 15 miliard USD. Agentura Fitch pak snížila úvěrový rating banky o jeden stupeň a agentura Standard & Poor's snížila výhled JPMorgan na negativní, což znamená, že brzy zřejmě její rating sníží, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy