Ostuda největší americké banky. Přišla o dvě miliardy

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 5. 2012 11:30
JPMorgan Chase nezvládla své obchody, špatně se zajistila před rizikem
Foto: Aktuálně.cz

New York - Největší banka v USA JPMorgan Chase nezvládla své obchody. Skupina během šesti týdnů přišla o dvě miliardy dolarů (38,8 miliardy korun), protože se špatně zajistila před rizikem. O ztrátě informoval šéf společnosti ve čtvrtek poté, co se v USA zavřely burzy.

"Portfolio, které jsme pro zajištění zvolili, se ukázalo jako rizikovější, kolísavější a méně efektivní, než jsme mysleli," uvedl výkonný ředitel banky Jamie Dimon, který je obecně považován za jednoho z nejúspěšnějších a nejrespektovanějších bankéřů na Wall Street.

"Došlo k mnoha chybám, nedbalostem a špatným úsudkům," sdělil šéf, podle něhož byly obchody špatně kontrolované.

Jak píší americká média, obchodní ztráta je pro banku ostuda. Samotnou finanční krizí prošla JPMorgan Chase díky větší averzi k rizikovým operacím výrazně lépe než další podniky.

Ztráta s nejvyšší pravděpodobností ovlivní výsledky skupiny za druhý kvartál. Samotný Dimon se za chybné operace veřejně omluvil. "Uznáváme náš omyl, poučíme se z něj, napravíme jej a posuneme se dál," uvedl během narychlo svolané konference s analytiky.

"Toto je jasné varování, že potřebujeme regulátory, kteří stanoví tvrdá a účinná pravidla, a uchrání tak daňové poplatníky před tím, aby museli doplácet na takto rizikové sázky," reagoval na zprávu americký senátor Carl Levin.

 

 

Právě se děje

Další zprávy