Tuny másla schovává stát v tajném skladu na horší časy. Teď řeší, kdo se o ně postará

Ekonomika Ekonomika, Markéta Řeháková
17. 3. 2019 19:23
Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá. Podívejte se, jak takový "máselný" úkryt vypadá a s jakými problémy se v současnosti potýká.
Foto: Honza Mudra

Nejistý osud máselných rezerv

Osud rezervního másla nicméně momentálně zůstává nejasný. Undercliff se o státní zásoby stará od roku 2014. Smlouva ale brzy vyprší a předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr hledá nového "ochraňovatele". Kvůli nejistotě spojené s vývojem na trzích však neví, zda uspěje. Podmínky zakázky jsou podle něj poměrně přísné. Zda se najde firma, která bude mít zájem krizové zásoby obstarat, se uvidí koncem března.

Pokud se nenajde nový skladovatel másla, musí Švagr buď prodloužit smlouvu se stávajícím partnerem, nebo staré máslo prodá a čerstvé bude správa rezerv shánět na trhu vlastními silami. České mlékárny od zakázky odrazují náklady na provoz mrazíren, které jsou pro skladování třeba. Většina z nich nemá potřebné prostory.

Současná firma Undercliff má zase obavy kvůli nedostatku suroviny na trhu a z vysokých cen, která Česko postihly 

 

Právě se děje

Další zprávy