Tuny másla schovává stát v tajném skladu na horší časy. Teď řeší, kdo se o ně postará

Ekonomika Ekonomika, Markéta Řeháková
17. 3. 2019 19:23
Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá. Podívejte se, jak takový "máselný" úkryt vypadá a s jakými problémy se v současnosti potýká.
Foto: Honza Mudra

Máslo musí být vždy čerstvé

Máslo v mrazírnách nesmí být starší osmnácti měsíců. Undercliff rezervy obměňuje po částech zhruba jednou měsíčně. Nemůže dovolit, aby množství másla chybělo, jinak firmu čeká pokuta. Zaměstnanci Správy státních hmotných rezerv jezdí do mrazíren na hlášené i přepadové kontroly.

Když rok a půl zmrazené kostky opustí mrazírny, míří většinou do výroby cukrovinek, jogurtů nebo sýráren. Při obměně másla Undercliff usiluje o to, aby rozdíl mezi cenou, za kterou zásoby pořídil, a prodejní hodnotou starého másla byl co nejnižší. Staré máslo expeduje do Česka i zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy