Tuny másla schovává stát v tajném skladu na horší časy. Teď řeší, kdo se o ně postará

Ekonomika Ekonomika, Markéta Řeháková
17. 3. 2019 19:23
Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá. Podívejte se, jak takový "máselný" úkryt vypadá a s jakými problémy se v současnosti potýká.
Foto: ČSÚ

Opakování máselné krize nehrozí

Oslovení výrobci másla zatím nečekají, že by se "máselná krize" z roku 2017 letos opakovala. Mléka na trhu je více než v problémových letech. Podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, jsou však u konce doby, kdy kostka másla v obchodech běžně stála 30 korun. Taková cena už se výrobcům nevyplatí.

Podobnou svízel jako s máslem nyní správa rezerv zažívá i při hledání dodavatele cukru. Potřebuje do rezerv nakoupit krystal za 25 milionů korun, když ale loni zakázku vypsal, nikdo se nepřihlásil. Řada cukrovarníků říká, že by pro ně bylo příliš nákladné zpracovat starý cukr, který musí z rezerv nejdříve převzít, než se nahradí novými zásobami.

 

Právě se děje

Další zprávy