Stát půjčí OKD 700 milionů korun. Smlouvu už podepsal, podmínkou je reorganizace

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 8. 2016 18:19
Stát v pondělí prostřednictvím ministerstva financí uzavřel s těžební společností OKD smlouvu na úvěr 700 milionů korun. Půjčka je podmíněna reorganizací firmy, o které věřitelé OKD rozhodli minulý týden. O pomoci firmě formou půjčky podmíněné reorganizací rozhodla vláda na konci července. První část půjčky by firma měla dostat podle ministerstva do dvou až tří dnů. Formálně půjčku poskytne společnost Prisko, kterou vlastní ministerstvo financí. Rozhodnutí kritizovala pravicová opozice, podle ní půjde o dar.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Už za dva až tři dny by měla těžební společnost OKD získat od státu první část půjčky. Smlouvu na úvěr 700 milionů korun v pondělí za stát podepsalo ministerstvo financí, které peníze vyplatí přes svou firmu Prisko. Podmínkou poskytnutí půjčky je reorganizace zadlužené OKD, o které věřitelé rozhodli minulý týden.

Ministerstvo očekává, že žádost o čerpání první části půjčky dostane v úterý. Následně uvolní 150 milionů korun. "Čerpání půjčky bude probíhat na základě přísného posuzování odůvodněnosti potřeby takového čerpání," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Součástí smlouvy jsou zajišťovací dokumenty, které Prisku umožňují v případě neplnění stanovených závazků ze strany OKD uspokojit svou pohledávku. Úvěrovou smlouvou postupně doporučili prozatímní věřitelský výbor, insolvenční správce a schválil ji i soud.

Podle analytiků půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. Ředitel OKD Dale Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit.

V černouhelné OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun.

Minulý týden věřitelé těžební společnosti OKD na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že firma půjde do reorganizace. OKD tak bude dál těžit a vydělávat.

 

Právě se děje

Další zprávy