Růst mezd roztáčí spirálu, ekonomice hrozí problémy. Stát by měl podpořit menší podniky, říká ekonom

Iva Špačková Iva Špačková
8. 3. 2018 7:11
České ekonomice se nebývale daří a hned tak to neskončí. Po roce 2020 však může začít čelit vážnějším problémům. Analýza ČSOB totiž ukazuje, že se hospodářství přehřívá. Je proto třeba najít cestu, jak tento stav regulovat tak, aby se nestal hrozbou, nýbrž výzvou, z které bude hospodářství dále růst.
Zvláštní prostor byl věnován tzv. kooperativním robotům, které jsou určeny pro přímou spolupráci s člověkem.
Zvláštní prostor byl věnován tzv. kooperativním robotům, které jsou určeny pro přímou spolupráci s člověkem. | Foto: Tomáš Škoda

Podpora menších podniků

Stát může české konkurenceschopnosti pomoci podle Bureše tím, že přeorientuje svou pozornost od získávání přímých zahraničních investic na podporu menších tuzemských podniků. Ty totiž dokážou často rychleji a lépe reagovat na potřeby trhu a rychleji se jim přizpůsobit.

Stát by měl pomoci těmto podnikům tím, že sníží jejich administrativní zátěž a naopak jim pomůže urychlit některé procesy, jako je třeba získání stavebního povolení. "Řada menších firem má problémy s množstvím byrokratických povinností, které musejí plnit. Stát je v tomto ohledu velmi neefektivní a měl by prostředí pro tyto podniky zlepšit," říká Bureš.

Vedle menšího množství dokumentů a razítek, které musejí podniky shánět, by jim pomohlo také to, kdyby univerzity a odborné školy byly více propojeny s menšími podniky. "Velké firmy, například automobilky, si mohou dovolit podporovat vlastní školy, ty menší ne, přitom i ony potřebují kvalifikované zaměstnance," vysvětluje Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy