Růst mezd roztáčí spirálu, ekonomice hrozí problémy. Stát by měl podpořit menší podniky, říká ekonom

Iva Špačková Iva Špačková
8. 3. 2018 7:11
České ekonomice se nebývale daří a hned tak to neskončí. Po roce 2020 však může začít čelit vážnějším problémům. Analýza ČSOB totiž ukazuje, že se hospodářství přehřívá. Je proto třeba najít cestu, jak tento stav regulovat tak, aby se nestal hrozbou, nýbrž výzvou, z které bude hospodářství dále růst.
Foto: ČSOB

Paradox růstu mezd

Graf ukazuje, jak se mzdy v ekonomice vyvíjejí v rozporu s logikou. Ačkoliv výrobní firmy nestíhají uspokojovat všechny zakázky, protože jim chybějí potřební pracovníci, mzdy těchto nejhledanějších profesí nerostou zdaleka tak rychle jako u profesí, kde poptávka po nových lidech tak enormní není.

Zatímco nejvyšším šéfům soukromých firem se mzdy loni zvedly zhruba o 17 procent, výdělky nejžádanějších profesí rostly jen mezi pěti a devíti procenty.

Jedním z důvodů, proč mzdy nerostou nejrychleji tam, kde je nejvyšší poptávka, je počet lidí pracujících v konkrétní profesi. Například vrcholových manažerů ubývá. Loni jich bylo v Česku zhruba 11 tisíc, zatímco v roce 2011 jich pracovalo napříč ekonomikou zhruba 18 tisíc. Naopak montážních dělníků za posledních šest let rekordně přibylo. Dnes jich v oboru pracuje asi 160 tisíc, zatímco v roce 2011 to bylo zhruba o 45 tisíc méně.

 

Právě se děje

Další zprávy