Roboti vám přinesou novou práci, o místo připraví jen někoho. Projděte si, koho firmy hledají

Iva Špačková Iva Špačková
22. 3. 2018 6:54
Zaváděním strojů do výroby chtějí firmy jednak zvýšit výkon a omezit chyby, jednak nahradit chybějící pracovníky. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že roboti berou lidem práci, praxe je jiná. Podívejte se na výzkum náborové firmy ManpowerGroup, který ukazuje, v jakých oborech budou firmy v následujících dvou letech díky digitalizaci nabírat či propouštět nejvíce a jaké znalosti a dovednosti si budou cenit.
Foto: ManpowerGroup

Ameriku táhne optimismus

Americký kontinent je přijímání nových technologií nakloněn. Tamní zaměstnavatelé veskrze věří tomu, že zavádění nových strojů do výroby zvýší zaměstnanost. Nejoptimističtější jsou zaměstnavatelé v Guatemale - tam ve vytvoření nových pracovních míst věří více než 40 procent firem.

Vysoká očekávání mají také panamské a peruánské společnosti, ale i podniky ve Spojených státech amerických, kde v přírůstek zaměstnanců věří čtvrtina firem.

Naopak skepticky se na rozšiřování chytrých technologií dívají některé severo- a východoevropské státy, jako jsou Norsko, Finsko, Slovensko či Rumunsko, které čekají pokles pracovníků v důsledku tohoto procesu. Nejpesimističtější je Rakousko, kde pokles pracovníků čeká více než desetina firem.

 

Právě se děje

Další zprávy