Roboti vám přinesou novou práci, o místo připraví jen někoho. Projděte si, koho firmy hledají

Iva Špačková Iva Špačková
22. 3. 2018 6:54
Zaváděním strojů do výroby chtějí firmy jednak zvýšit výkon a omezit chyby, jednak nahradit chybějící pracovníky. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že roboti berou lidem práci, praxe je jiná. Podívejte se na výzkum náborové firmy ManpowerGroup, který ukazuje, v jakých oborech budou firmy v následujících dvou letech díky digitalizaci nabírat či propouštět nejvíce a jaké znalosti a dovednosti si budou cenit.
Foto: ManpowerGroup

Dopad robotizace na obory

Ačkoliv celkově bude digitalizace pro nárůst pracovních sil v následujících dvou letech příznivá, nové zaměstnance plánují nabírat jen některá odvětví. Nejvíce jich přibude v oblasti IT, která bude potřebovat téměř o desetinu více expertů než dnes. Nárůst zaměstnanců očekává také oblast obchodu a zpracovatelský průmysl.

Personální oddělení, která byla v důsledku finanční krize ještě před dvěma lety poddimenzovaná a nabírala nové posily rychleji než řada dalších oblastí, čeká stagnaci. "Firmy se nasytily odborníky a nyní čekají, co bude dál," komentuje vývoj Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Oblast financí však bude pracovníky spíše ztrácet. Nejvíce míst ubude v administrativě, v níž hodlá propouštět o sedm procent více firem než těch, které plánují nové zaměstnance nabírat.

 

Právě se děje

Další zprávy