Průmyslová výroba v Česku rekordně stoupla. Stavebnictví se naopak nedaří nastartovat

Aktualizováno 7. 6. 2021 10:49
Průmyslová výroba v Česku v dubnu meziročně stoupla o rekordních 55,1 procenta. Téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut. Loni v dubnu ale průmysl silně omezila opatření vlády proti šíření koronaviru a také dobrovolná přerušení výroby právě třeba v automobilkách. V pondělí to oznámil Český statistický úřad, podle kterého se také stále nedaří nastartovat růst stavební výrobě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Průmyslová produkce se podle něj přibližuje svému dosavadnímu maximu z roku 2019.

Více než poloviční meziroční nárůst průmyslové produkce je výrazně vyšší než březnové revidované zvýšení o 14,1 procenta. Už březnový nárůst ale kvůli loňským dopadům epidemie patřil k nejvyšším od roku 2001, kam sahá aktuální statistická řada.

Výroba vozidel v dubnu meziročně stoupla o 446,5 procenta. "Automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek, a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím," podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Gumárenská výroba vzrostla o víc než 100 procent, výroba elektrických zařízení se zvýšila téměř o dvě třetiny. Produkce klesla pouze v oděvním průmyslu o 2,5 procenta.

Roste také hodnota nových zakázek. V dubnu stoupla meziročně o 90 procent. Zakázky se zahraničí se zvýšily téměř na dvojnásobek, z tuzemska vzrostly o tři čtvrtiny. Zakázky přibyly hlavně v automobilovém průmyslu. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu meziročně stouply o 63,5 procenta.

Vliv chladného počasí

Nastartovat růst se naopak stále nedaří stavební výrobě. Ta v dubnu meziročně klesla o 3,9 procenta, zatímco v březnu byl propad podle revidovaných údajů 3,3 procenta. Stavební produkce poklesla i meziměsíčně, a to o 1,3 procenta. Za dubnovým snížením stejně jako v předchozích měsících stály pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní stavby, ve srovnání s loňským dubnem stagnovalo.

Stavební produkci mohlo zčásti ovlivnit nepříznivé počasí. "Duben byl teplotně silně podnormální a během chladných dní padaly srážky i ve formě sněhu," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Pokles stavební výroby statistici zaznamenali všechny čtyři měsíce letošního roku - nejvíc v únoru, kdy byl propad téměř 11 procent, což byl nejvýraznější meziroční pokles od července 2016. Produkce ve stavebnictví klesala i po většinu loňského roku, rostla pouze v lednu až březnu. Právě loni v březnu vypukla v Česku epidemie nemoci covid-19, kvůli níž byl od té doby výrazně omezen pohyb lidí, obchod či služby.

Produkce v pozemním stavitelství se letos v dubnu ve srovnání se stejným měsícem minulého roku po očištění o pracovní dny snížila o 5,4 procenta, inženýrského stavitelství meziročně kleslo o 0,3 procenta.

Oblast stavebních povolení a bytové výstavby byla podle statistiků zčásti ovlivněna nízkou základnou z dubna 2020, kdy se z důvodu epidemie potýkala s omezenou činností některých stavebních úřadů i sníženým zájmem stavebníků. Stavební úřady vydaly letos v dubnu meziročně o 13,5 procenta stavebních povolení víc, jejich orientační hodnota vzrostla o 8,8 procenta a dosáhla 37,6 miliardy korun.

Meziročně bylo o 6,6 procenta bytů víc zahájeno a o 57,4 procenta bytů více dokončeno. Stavět se začalo 3589 bytů, dokončených bytů bylo v dubnu 2889.

ČSÚ v pondělí informoval také o výsledcích zahraničního obchodu. V dubnu skončil v přebytku 19,3 miliardy korun, meziročně tak byl o 43,6 miliardy Kč lepší. Podle ČSÚ výsledek ovlivnila nízká srovnávací základna loňského dubna, kdy platila omezení přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Kladně ho ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodování s motorovými vozidly.

 

Právě se děje

Další zprávy