České ekonomice se na začátku roku velmi dařilo. Intervence by měly rychle skončit, říká analytik

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 3. 2017 10:18
Začátek roku se z pohledu české ekonomiky velmi povedl. Domácnosti více utrácely a svůj růst výrazně zrychlil i průmysl. Limituje ho ale rekordně nízká nezaměstnanost. Nová čísla podle analytika znovu potvrzují, že ČNB už nemá důvod pro pokračování v intervencích.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Nadějný start do roku 2017 má za sebou česká ekonomika. Obě hlavní nohy, na kterých stojí její růst, v lednu příjemně překvapily. Jak průmyslová výroba, tak maloobchodní tržby podle Českého statistického úřadu výrazně zrychlily růst.

Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na 9,6 procenta z prosincových 2,7 procenta. Analytici v průměru očekávali růst kolem osmi procent. "Tuzemský průmysl hlásí velmi silný vstup do roku 2017. Velmi pozitivní výsledek hlásí nejen výroba, ale také vývoj objednávek, především těch domácích," říká Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE.

"Jestliže za celý rok 2016 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o 2,9 procenta, tak letos může růst výroby činit 3,5 procenta, možná i o něco více," dodává Jáč s tím, že pozitivnímu vývoji nahrává i situace za hranicemi Česka, konkrétně pak zmiňuje signály o růstu průmyslové aktivity v eurozóně. Další růst naopak limituje třeba situace na trhu práce, kde firmy mají stále větší problémy sehnat nové zaměstnance.

Ekonomiku vedle průmyslu dál táhnou i útraty domácností. Tržby v maloobchodě v lednu zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta, zatímco v prosinci vzrostly o tři procenta. "Platí, že nálada spotřebitelů zůstává velmi pozitivní díky vývoji na trhu práce. Spotřeba domácností letos zůstane hlavním tahounem růstu české ekonomiky, obdobně jako tomu bylo v roce 2016," dodává Jáč.

Obě statistiky lehce zkresluje o dva dny větší počet pracovních dnů, než jich bylo v lednu roku 2016. I po očištění ale zůstává tempo růstu velmi silné. U průmyslu to je 4,3 procenta a u tržeb 3,3 procenta.

"Také dnešní čísla ukazují, že česká ekonomika si vede poměrně dobře a argumenty pro udržování kurzového závazku dále ubývají. Česká národní banka by tak intervence mohla ukončit již za několik týdnů," říká Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin.

Český hrubý domácí produkt v roce 2016 rostl o 2,3 procenta, což bylo o dva procentní body méně než v roce 2015. Pro letošní rok trh čeká zrychlení tempa růstu, který by ale měl zůstat pod hranicí tří procent.

 

Právě se děje

Další zprávy