Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Dětský hospic Dům pro Julii by měl fungovat od léta roku 2024.
Dětský hospic Dům pro Julii by měl fungovat od léta roku 2024. | Foto: ČTK / Uhlíř Patrik

Dětský hospic v Brně

Dětský hospic Dům pro Julii, který právě roste v Brně, je pojmenován po půlroční Julii. Holčičce, která podlehla vážné nemoci před více než deseti lety. Stavba zařízení, které nabídne péči malým pacientům i zázemí pro jejich příbuzné, začala loni.

Dům pro Julii bude disponovat deseti pokoji pro pacienty. Část využije pro odlehčovací službu, která rodinám umožní si na chvíli odpočinout od náročné domácí péče o nemocné dítě, v dalších budou pobývat dětští pacienti v terminálním stadiu nemoci.

Projekt, který se inspirovat podobnými zařízeními ve Velké Británii, vyjde na 160 milionů korun. Z toho 92 milionů korun zaplatí evropská dotace, ostatní náklady pokryje město Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy