Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Fakultní nemocnice v Plzni loni otevřela novou Psychiatrickou kliniku za bezmála půl miliardy korun.
Fakultní nemocnice v Plzni loni otevřela novou Psychiatrickou kliniku za bezmála půl miliardy korun. | Foto: ČTK / Chaloupka Miroslav

Pavilon psychiatrické kliniky v Plzni

Vyrovnat se s narůstajícím počtem pacientů vyžadujících psychiatrickou pomoc v Plzeňském kraji pomáhá nový pavilon psychiatrické kliniky, který loni na Lochotíně otevřela Fakultní nemocnice Plzeň.

"Duševní zdraví je tématem, které ve společnosti rezonuje stále více. Pandemie covidu-19, ruská agrese na Ukrajině, ale i energetická krize se mohou negativně podepsat na stavu lidské psychiky. To může vyvolat nápor na stávající psychiatrická zařízení, která mnohdy nemají dostatečnou kapacitu," uvedl letos na jaře místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 

Evropské dotace přispěly na výstavbu pavilonu v Plzni zhruba 268 miliony korun z celkové částky 457 milionů. Ke zkvalitnění psychiatrické péče dotace pomohly například i v Táboře, Českých Budějovicích nebo Ústí nad Labem.

Bartošovo ministerstvo letos na jaře vypsalo dotační výzvu na stavbu nebo rekonstrukci psychiatrických oddělení akutní lůžkové péče. Evropské dotace přispějí 700 miliony korun. Žádat nemůže pouze Praha, zhruba 445 milionů korun má přitom putovat do méně rozvinutých českých krajů a 254 milionů korun je určeno tzv. přechodným regionům.

 

Právě se děje

Další zprávy