Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Městská nemocnice Ostrava si díky dotaci pořídila mimo jiné i počítačový tomograf.
Městská nemocnice Ostrava si díky dotaci pořídila mimo jiné i počítačový tomograf. | Foto: ČTK / Ožana Jaroslav

Počítačový tomograf v Ostravě

Městská nemocnice Ostrava letos pro své radiologické oddělení získala nový počítačový tomograf. 

"Chtěli jsme mít to nejlepší, co bylo na trhu, což tady ten přístroj splňuje. Výhodou oproti tomu minulému je, že má dva zdroje záření, které mohou souběžně generovat rentgenové záření při vyšetřování pacientů. Tím jsme schopni posunout především diagnostiku měkkých tkání krok dopředu," citovala agentura ČTK v září primáře oddělení Radiologie a zobrazovacích metod Jiřího Kozáka.

Nový přístroj umožnil zkrátit vyšetření na polovinu. Pro pacienta je také bezpečnější. "Jde o jednu z posledních novinek, které jsme v průběhu dvou let nakoupili za finanční prostředky z projektu React-EU," potvrdil ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Nové tomografy jen letos pořídily například i nemocnice ve Třinci, Havlíčkově Brodě, Krnově, Trutnově, Rakovníku, Chebu, Liberci nebo Novém Městě na Moravě.

 

Právě se děje

Další zprávy