Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Nový robotický systém v jihlavské nemocnici.
Nový robotický systém v jihlavské nemocnici. | Foto: ČTK / Pavlíček Luboš

Robotický operační systém v Jihlavě

Nemocnice Jihlava se letos v lednu stala první krajem zřizovanou nemocnicí na Vysočině, která zvládá robotické operace. Robotický operační systém Da Vinci umožňuje přesné zákroky, díky čemuž pacientovi hrozí menší riziko komplikací. 

Robotické operace se ve světě provádějí už od roku 2000, do Česka se dostaly o pět let později. "Robotika má přesnější, preciznější pohyby, má větší rozsah pohybu na rozdíl od laparoskopie, proto umožňuje přesnější operování po určitém zacvičení v urologii v kratších časech než samotná laparoskopie, a tak na rozdíl od otevřených a laparoskopických operací snižuje možnost vysokých krevních ztrát s nutností hradit krevními převody, snižuje nutnost rehospitalizací, to už je dokázáno," řekl v lednu pro agenturu ČTK primář urologického oddělení v Jihlavě Jaroslav Ženíšek.

Systém vyšel na téměř 65 milionů korun, nemocnice si ho mohla dovolit zakoupit díky evropské dotaci. Nejnovější verzi robotického operačního systému Da Vinci Xi si letos na podzim pořídila také Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně nebo Fakultní nemocnice Hradec Králové.

 

Právě se děje

Další zprávy