Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Nové dialyzační středisko ve vsetínské nemocnici.
Nové dialyzační středisko ve vsetínské nemocnici. | Foto: ČTK / Glück Dalibor

Dialyzační středisko ve Vsetíně

Ve vsetínské nemocnici začalo letos v srpnu fungovat nové hemodialyzační středisko. Náklady, které se vyšplhaly na 122 milionů korun, hradil zřizovatel, kterým je Zlínský kraj. Středisko má kapacitu 15 lůžek, jeho součástí je také ambulance.

"Ročně ošetříme asi 8000 pacientů, občas býval problém s kapacitou, kdy jsme museli upravovat dialyzační směny, tady bude dostatečná rezerva, kdy zvládneme případný nárůst pacientů," řekla ČTK primářka oddělení nefrologie a dialýzy Petra Čechová.

Novým hemodialyzačním střediskem od letoška díky evropské dotaci disponuje také svatoanenská nemocnice v Brně. Zmodernizování pavilonu P, do kterého bylo ze dvou míst přestěhováno hemodialyzační středisko, vyšlo na více než 60 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy