Nové pavilony, diagnostika i robotický chirurg. České nemocnice procházejí upgradem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 11. 2023 10:55
Není týdne, aby se nepřišla zpráva, že některá česká nemocnice postavila pavilon nebo zakoupila zdravotnický přístroj. Pardubice otevírají nový urgentní příjem za téměř dvě miliardy korun, Motol staví výcvikové centrum pro mladé chirurgy, v Jihlavě se zvýšenou precizností oproti člověku od letošního roku operuje pacienty robotický systém. Podívejte se na projekty, které mění české zdravotnictví.
Foto: EU
Centrální urgentní příjem v Pardubicích během výstavby, květen 2023.
Centrální urgentní příjem v Pardubicích během výstavby, květen 2023. | Foto: ČTK / Vostárek Josef

Centrální urgentní příjem v Pardubicích

Už v prosinci začne fungovat nově postavený centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici. Jedná se o největší investici Pardubického kraje za více než 20 let jeho existence. Nový pavilon vyšel skoro na dvě miliardy korun. Osmipodlažní budova disponuje heliportem, operačními sály, lůžky i ambulantní péčí.

Na otevření nového pavilonu s urgentním příjmem za skoro 834 milionů korun se připravuje také nemocnice v Chomutově. "Chomutov se ocitne konečně v třetím tisíciletí. Bude to velmi příznivé pro pacienty, protože tu emergentní péči budou mít na jednom místě, nyní je to rozházeno po všech budovách," řekla ČTK na začátku stavby ředitelka zdravotní péče chomutovské nemocnice Irena Voříšková.

Oba projekty spolufinancovaly evropské dotace z programu REACT-EU. 500 milionů v případě Plzně, 150 milionů korun v Chomutově. Program je reakcí Evropské unie na zatížení evropských ekonomik pandemií. Do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) nasypal REACT-EU mimořádných 23,5 miliardy korun. Jen v období 2014-2020 bylo skrze Integrovaný regionální operační program (IROP) spolufinancováno 174 infrastrukturálních zdravotnických projektů za 11,4 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy