Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Foto: Shutterstock

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek představil dlouho očekávaný konsolidační balíček veřejných financí a důchodovou reformu doslova za pět minut dvanáct. Jeho cílem má být uzdravení veřejných financí, jejichž současný stav vede ke stále většímu zadlužování Česka.

Tuzemské výdaje v posledních letech pravidelně překračují příjmy o stovky miliard korun. Zadlužení Česka se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo nejvíce ze všech zemí Evropské unie. "Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard," uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Některé návrhy na úsporná opatření, ze kterých vláda čerpala, již koncem loňského roku státu předložila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Fiala je tehdy označil za jakési menu, ze kterého si vláda řešení vybere. Některá opatření NERV se přitom už dříve setkala se značně negativní odezvou. Jedním z nich bylo zvýšení daně z příjmu fyzických osob, které se někteří experti nerozpakovali označit za politickou sebevraždu.

Návrh úsporných opatření z pera vlády nyní čeká na schválení poslanci a následně jej musí podepsat také prezident Petr Pavel.

  • Redakce Aktuálně.cz vybrala z balíčku ty nejdůležitější škrty, které by přímo ovlivnily příjmy českých domácností. Podívejte se, o které se jedná.
 

Právě se děje

Další zprávy