Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Tvrdý alkohol, ilustrační foto.
Tvrdý alkohol, ilustrační foto. | Foto: iStock

Vyšší spotřební daň z tabáku a alkoholu

  • Stát zároveň zvýší spotřební daně z tabáku a alkoholu i daň z hazardu. Za dva roky tím chce získat necelých 11 miliard korun.

"Jde o tradiční opatření, od kterého se většinou očekává více, než se nakonec podaří. Je samozřejmě otázkou, jak přesně se jednotlivé sazby zvýší. To nezaznělo," poznamenal k rozhodnutí vlády ekonom Creditas Petr Dufek.

  • Stát se rovněž podle očekávání rozhodl nezavádět spotřební daň na takzvaná tichá, tedy nešumivá vína. Podle Fialy při rozhodování o zdanění převážil argument, že v okolních zemích se taková daň neuplatňuje.

Proti zdanění vín se stavěl Svaz vinařů, který se obával, že by zavedení spotřební daně ve výši 23,40 koruny na litr vína vedlo ke zdražení běžné lahve vína v obchodech zhruba o třetinu. Důsledkem by podle organizace byl propad celého oboru až o desítky procent a plocha vinic by mohla klesnout i pod 10 000 hektarů.

Naopak podle Luboše Kastnera, který zastupuje gastronomii v Asociaci malých a středních podniků, nelze v současné době, kdy se řeší změny v DPH u alkoholu jako pivo, opomíjet fakt, že právě vína jsou od daně osvobozená.

To ve svém vyjádření zmiňuje i Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin: "Politici se opakovaně uchýlili k diskriminačnímu jednání, kdy dvě třetiny celkového objemu alkoholických nápojů zůstaly nedotčeny a zvýšená daň se uvalila pouze na lihoviny. Toto rozhodnutí křiví podnikatelské prostředí a zcela jednoznačně nahrává některým zájmovým skupinám."

  • "U navýšení daní z neřesti se nelze nezeptat, proč se 'zapomnělo' na tiché víno. Tady stát promarnil šanci a nechal se 'olobbovat' o čtyři až pět miliard. Tak si alespoň dodanění zaměstnanci a OSVČ budou moci zpříjemnit večer po práci u levné sklenky vína a knihy," podotkl s nadsázkou Jiří Jakoubek, partner společnosti Grant Thornton.
 

Právě se děje

Další zprávy