Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Dvě sazby DPH

  • Jedná se o jednu z největších daňových reforem za posledních několik let. Současný "trojí metr" totiž vláda zredukuje na "dvojí".

Momentálně se ze služeb i zboží odvádí základní daň z přidané hodnoty, tedy DPH, ve výši 21 procent. U vybraných položek pak platí dvě snížené sazby. Například na potraviny včetně nápojů (s výjimkou těch alkoholických), zvířecí krmiva, zdravotnické potřeby či palivové dřevo se vztahuje sazba 15 procent. Na kojeneckou výživu, léky, knihy, noviny a časopisy či kadeřnické a holičské služby pak 10 procent.

Vláda však plánuje daňový systém zjednodušit a zároveň omezit snahy přesouvat jednotlivé položky mezi sníženými sazbami. Toho chce dosáhnout sjednocením dvou snížených sazeb na jednu, která bude stát "na půli cesty". 

  • Dosavadní snížené sazby 10 a 15 procent se mají nově sloučit na 12 procent. Základní 21procentní sazba zůstane.

Podle ekonoma Víta Hradila ze společnosti Cyrrus je tento bod opatření vítaným krokem, současné tři sazby považuje "naprostou zvrhlost". Vliv na inflaci však podle něj bude zanedbatelný. "Osobně bych se klonil ke sloučené sazbě na úrovni 13 procent, což by bylo rozpočtově neutrální," uvedl pro Aktuálně.cz. 

Sjednocením snížených sazeb DPH ve výši 12 procent vláda současně snižuje DPH u řady aktuálně citlivého zboží a služeb. Jde například o potraviny bez nápojů, léky či stavební práce, dětské autosedačky nebo ubytovací a pohřební služby.

"Bude tam jediná výjimka - na knihy nebude DPH žádná," podotkl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Naopak položky bez prokazatelného sociálního či zdravotního významu, které byly zařazeny do snížené sazby minulou vládou, navrhuje současná vláda přesunout do základní sazby DPH. Konkrétně se jedná o kadeřnické a holičské služby, točené pivo, služby autorů a umělců, sběr, přepravu a skládkování komunálního odpadu, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, úklidové práce, palivové dřevo, noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy