Přehledně: Kdo musí platit koncesionářské poplatky a kdo ne

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 11. 2018 6:00
"Když se nedívám na televizi, platit nemusím," domnívá se řada Čechů. Ne vždy je však domácnost, která nemá televizor, osvobozena od placení televizních poplatků. A naopak - ne vždy musí lidé, kteří zhlédnou některé pořady České televize, platit. V přehledu Aktuálně.cz můžete zjistit, zda se povinnost platit koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi vztahuje právě na vás.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Co je televizní/rozhlasový přijímač?

Rozhlasový/televizní poplatek se podle zákona platí "ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového či televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen 'televizní/rozhlasový přijímač').

Toto zařízení se považuje za rozhlasový/televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

  • Za televizní přijímač Česká televize považuje například televizor, monitor, projektor se set-top-boxem či počítač s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV.
  • Za rozhlasový přijímač se považuje nejen klasické rádio, ale už jen pouhé autorádio či radiobudík, také televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo televize s příjmem programů kabelové TV, pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání, dále počítač s FM/DVB-T tunerem.
 

Právě se děje

Další zprávy