Den, kdy vzali Češi pobočky IPB útokem. Před 20 lety zkolabovala dosud největší banka

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 6. 2020 11:27
Před 20 lety otřásla bankovním sektorem v Česku nucená správa Investiční a Poštovní banka (IPB). Podívejte se fotky a příběh problematické banky, která ilustruje situaci na českém trhu v 90. letech. 12. června 2000 proběhl první "run na banku", tedy masivní výběr vkladů.
Foto: Aktuálně.cz

Spor s Nomurou a ČNB

IPB skončila krachem, ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operaci s aktivy IPB dosáhla 121 miliard korun, diskuse kolem banky ale v následujících deseti letech kvůli následným arbitrážím neutichly. Česká republika se dostala do sporu jak s Nomurou, tak s ČSOB, která se navíc ještě také soudila s Nomurou.

Nomura zažalovala ČR kvůli nucené správě a prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

V roce 2006 ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky však nebyla určena. V listopadu téhož roku Česko podepsalo s Nomurou smír, podle něhož měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard korun. Nakonec ČR Nomuře zaplatila 3,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy