Pražský dopravní podnik vypravil do provozu hybridní autobusy, nahradí staré "nafťáky"

ČTK ČTK
18. 6. 2024 17:16
Pražský dopravní podnik vypravil do provozu hybridní autobusy, nahradí staré "nafťáky"

Pražský dopravní podnik (DPP) v úterý vypravil poprvé do provozu s cestujícími hybridní kloubové autobusy Iveco Urbanway Hybrid 18M. Sedm vozů jezdí na linkách číslo 135, 177, 193, 195 a 197. Další z dvacítky autobusů bude DPP posílat na trasy postupně, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Podnik si objednal celkem 140 hybridních vozů.

"Od výrobce jsme obdrželi a převzali 18 z prvních 20 objednaných hybridních kloubových autobusů. Autobusy budeme do běžného provozu nasazovat postupně, protože jsou nyní v různém stadiu příprav. U některých čekáme na vydání registračních značek, další musíme teprve polepit a vybavit informacemi a proškolujeme řidiče na nový typ vozidla," uvedl šéf autobusů DPP Jan Barchánek.

Hybridní vozy nahradí postupně nejstarší a dožívající naftové autobusy. Pro příští rok plánuje DPP dalších 50 hybridních kloubových autobusů stejné značky a typu. Nákup vozidel schválilo představenstvo DPP.

Nakoupené autobusy jsou nízkopodlažní, třínápravové, se čtyřmi dvoukřídlými dveřmi a maximální kapacitou 130 cestujících, z čehož je 35 míst k sezení. Elektromotor funguje zároveň jako generátor energie, když pomáhá například při rozjíždění vozidla nebo slouží k rekuperaci energie při brzdění. Autobusy jsou vybaveny také baterií. Mají klimatizaci, automatické sčítače cestujících nebo vnitřní i vnější kamery.

 

Právě se děje

Další zprávy