S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Tv Nova startuje své vysílání. Sledujte první Televizní noviny (4. únor 1994)
Tv Nova startuje své vysílání. Sledujte první Televizní noviny (4. únor 1994) | Foto: Tv Nova

TV Nova a její počátky

Nova byla a je pro CME nejvýnosnějším aktivem. Vznikla jako první celoplošná soukromá televize ve východní Evropě 4. února 1994. Začínala tehdy s jediným programem, do vínku ale dostala největší pokrytí, spolu s licencí totiž získala také vysílací síť po někdejší "ef-jedničce".

Televize pod vedením Vladimíra Železného, který se i díky pořadu Volejte řediteli stal jednou z nejviditelnějších tváří stanice, rychle odbourala rozšířený mýtus o velké kulturnosti českého televizního diváka. Místo slibovaného intelektuálně zaměřeného programu totiž vsadila na atraktivní zámořské pořady.

Sledovanost, která hned od počátku přeskočila 50 procent, získala Nova zejména nasazením řady atraktivních zahraničních seriálů a filmů. V éteru se tak v únoru 1994 objevil výrazně jiný program, než sliboval projekt, který o rok dříve vybrala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Místo intelektuálně zaměřené televize plné vzdělávacích a diskusních pořadů nebo dokumentů přišla - i díky benevolenci licenčních podmínek - česká verze vcelku běžné komerční stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy