S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Generální ředitel společnosti CET 21 Vladimír Železný představuje logo TV NOVA. (14.9. 1993)
Generální ředitel společnosti CET 21 Vladimír Železný představuje logo TV NOVA. (14.9. 1993) | Foto: ČTK

Spor se šéfem Novy Vladimírem Železným

CME měla do projektu Novy, který v roce 1993 získal licenci na celoplošné vysílání, přinést hlavně zkušenosti ze světa.

Po extrémně úspěšném rozjezdu však mezi CME a českým vedením vypukl spor. Ředitel Novy Vladimír Železný postupně ovládl většinu firmy držící vysílací licenci a v roce 1999 se kvůli možnému prodeji televize rozpoutal se CME válku.

Díky tomu, že Železným ovládaná CET 21 vlastnila licenci, mohl odvolaný ředitel spustit v létě 1999 Novu podruhé, tentokrát ale již bez Američanů. 

Majitelé CME následně vyvolali několik arbitráží, v jejichž důsledku musel později český stát vyplatit 350 milionů dolarů (podle dobového kurzu 10,5 miliardy korun). I Železný však nakonec o televizi  přišel.

Kvůli penězům, jež po něm CME požadovala za porušení smlouvy, se totiž ocitl v dluzích a televizi pak v roce 2002 poprvé ovládla finanční skupina PPF.

V květnu 2003 Železný podruhé skončil v čele Novy a koncem stejného roku televizi za skoro 15 miliard korun opět ovládla CME.

 

Právě se děje

Další zprávy