S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Foto: Aktuálně.cz

Potenciální hrozby

PPF akvizicí Novy získává potenciální nástroj na ovlivňování veřejného mínění. PPF nicméně vyloučila, že by měla v úmyslu Novu, která má nejsledovanější večerní zprávy v zemi, použit jako nástroj k ovlivňování české politiky. "Tvrzení, že nákup CME míří na ovlivňování politiky, je mylné," psala firma hned po oznámení transakce na Twitteru

Vztahy s komunistickou Čínou jsou přitom pro PPF klíčové. Aktuálně.cz dříve popsalo, jak PR agentura placená úvěrovou firmou Home Credit, která spadá do Kellnerova impéria, tajně ovlivňovala nejen česká média ve prospěch Číny. Rozpůjčováno má v Číně více než 300 miliard korun.

Sám majitel PPF Petr Kellner se k veřejným otázkám a politice vyjadřuje více méně pouze prostřednictvím předmluv k výročním zprávám své firmy. Často však jeho názory způsobí znační rozruch, jako například v případě loňské zprávy, kdy miliardář vyzýval k návratu ke konzervativním hodnotám.

 

Právě se děje

Další zprávy