S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Televize CME v zahraničí

Vraťme se však k právě uzavřené transakci. CME v době svého vzniku, v roce 1994, vlastnila jedinou televizní stanici, a to právě českou Novu. Kromě ní a Markízy na Slovensku má nyní firma televize také v Bulharsku, Rumunsku a ve Slovinsku, v minulosti byla aktivní také na Ukrajině a v Chorvatsku. CME má vedoucí postavení na trhu v každé zemi, ve které své stanice provozuje. 

V roce 2010 CME získala v Bulharsku skupinu bTV, která zahrnovala nejsledovanější celostátní bulharskou televizi, kanály kabelové televize bTV Cinema a bTV Comedy a několik rozhlasových stanic

Hospodářské noviny přitom informovaly o tom, že oba trhy bývalého Československa jsou pro provozovatele televizí stále klíčové − dohromady generují téměř polovinu provozního zisku celé skupiny. 

V předchozím desetiletí přitom měla CME ztráty a musela propouštět, zjednodušit řízení a omezit nákladnější tvorbu lokálních pořadů a nahradit ji americkou licenční produkcí.

 

Právě se děje

Další zprávy