S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. | Foto: Aktuálně.cz

Kellnerova PPF převezme CME

Loni v říjnu podepsala CME smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Akcionáři CME schválili nabídku na převzetí od PPF letos v únoru. 

Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce. Rozhodnutí již Komise oznámila na svém webu.

Evropská komise obchod zkoumala z pohledu hospodářské soutěže. Vedle toho zaznívala častá kritika, že ze PPF bude snažit využít média ke svým obchodním, ale i geopolitickým zájmům - velkou část byznysu má totiž Kellnerova firma v Rusku a především v Číně. Firma si dokonce v minulosti platila v některých médiích materiály hájící čínské zájmy.

PPF přitom dlouhodobě trvá na tom, že obchod, díky kterému získá i českou televizi Nova, je pro ni čistě věcí výdělku. 

"Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl tehdy majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

 

Právě se děje

Další zprávy