Toman na úterní tiskové konferenci zrekapituloval, jak si vede Státní veterinární správa v boji proti importu nekvalitního hovězího masa. Podle něj zatím zkontrolovala kolem 200 dodávek masa z Polska. Jeden vzorek se ukázal pozitivní na salmonelu. Jednalo se o dodávku 700 kilogramů hovězího, ze kterého část již lidé zřejmě spotřebovali.
Na dotaz novinářů ministr přiznal, že jeho původní slova o asijských restauracích, které vydávaly polské maso za argentinské a účtovaly si tisíc korun za porci, nebyla pravdivá.
"Měl jsem od dozorových orgánů informaci, že se to může dít," řekl Toman a dodal, že jako ministr toto nechal prošetřit. "To podezření jsme nechali prošetřit a nedošlo k tomu, co bylo to původní podezření. Nicméně k falšování masa v některých případech došlo."
Ministr Toman, který dříve působil jako šéf Potravinářské komory, v kauze polského hovězího postupuje razantně a zákazníky opakovaně vyzývá, aby kupovali české maso. Před třemi týdny prohlásil, že v některých luxusních restauracích se polské hovězí prodává jako argentinské.
"Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných lowcostových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za tisíc korun porci," řekl poslancům před časem Toman o polském hovězím mase.
Jména restaurací poté ministr nechtěl upřesnit, pouze naznačil, že se jedná o podniky s asijským názvem. "A tím nemyslím čínské restaurace," dodal.