Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Jak kauza polského hovězího začala?

Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo maso z nemocných krav, způsobila velký poprask.

Polský novinář Patryk Szczepaniak z polské televize TVN se nechal koncem minulého roku zaměstnat na soukromých jatkách v Mazovském vojvodství. Během několika týdnů natočil záběry z fungování polského masného průmyslu.

Podle všeho nemocné a umírající krávy jsou na snímcích TVN na porážku dotaženy pomocí lan. Sám novinář se v reportáži, vysílané v sobotu 26. ledna, svěřil s tím, že musel zpracovávat maso, které údajně smrdělo hnilobou.

Szczepaniak se osobně zúčastnil třech nočních směn, během kterých zaměstnanci jatek porazili minimálně 28 krav, jež byly podle jeho slov tak nemocné, že se ani neudržely na nohou. Podle novináře nebyl na místě během nočních směn přítomný žádný z veterinářů, kteří mají povinnost na porážku zvířat dohlížet. 

 

Právě se děje

Další zprávy