Podnikatelé zaplatí paušální daň předem, navrhuje Dlouhý. Stačí jeden formulář místo tří

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 26. 5. 2016 11:37
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý představil plán, jak ulehčit drobným podnikatelům při placení povinných odvodů. Takzvaný jednotný daňový paušál by přinesl jediný formulář, zahrnoval by tedy i obojí pojistné. Paušální daň by podnikatelé platili s předstihem.
Foto: Jiří Němeček/Economia

Olomouc - Místo současné daně z příjmů, zdravotního a sociálního pojištění by mohli podnikatelé platit jednotnou paušální daň. Stačil by jediný formulář a poplatek. Návrh, který by mohl pomoci zhruba milionu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), představil na dnešním sněmu Hospodářské komory ČR její prezident Vladimír Dlouhý.

Podle Dlouhého jde hlavně o "podnět pro příští vládu". Komora teď osloví poslance a zástupce vlády, aby přišli s konkrétním návrhem zákona.

"Nemyslíme si, že by tento nápad byl ideologicky vyhraněný, tak aby ho někdo a priori smetl ze stolu. Nedáváme si žádná tabu, s kým se o tom budeme bavit," řekl online deníku Aktuálně.cz Ladislav Minčič, ředitel legislativního odboru Hospodářské komory, který mimochodem dříve působil jako náměstek pro daně pod ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) hned na sněmu uvedl, že vláda do konce tohoto volebního období se změnami v daňovém systému nepočítá. Dodal, že klíčovým parametrem všech daňových změn je podle něj spravedlnost.

Podnikatelé si vyberou

Hlavní výhodou paušálu by podle Minčiče bylo, že podnikatelům ulehčí od byrokracie - místo tří formulářů by vyplnili  jen jeden a komunikovali pouze s finančním úřadem. "Sjednotily by se termíny a podnikatel by posílal jen jednu platbu," dodává.

To, aby se část zaplacených peněz dostala České správě sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovně, by už podle něj byl úkol finančního úřadu. Tato idea se tedy podobá projektu jednotného inkasního místa, s nímž přišel právě předchozí ministr Kalousek, ale současná vláda Bohuslava Sobotky jej pozastavila ještě před plánovaným spuštěním.

Navrhovaný systém by měl být podle Minčiče dobrovolný. "Každý si to zváží. Pokud si někdo spočítá, že je lepší zůstat u současného systému a využít všech možných odčitatelných položek, nikdo ho nebude do paušálu nutit," zdůrazňuje.

Platba předem

Výše paušální daně by se podle Minčiče mohla odvíjet od předpokládaného hrubého příjmu. Zůstalo by také dosavadní rozdělení na řemeslníky, živnostníky s řemeslnou a neřemeslnou činností či pronajímatele.

Paušální daň by podnikatelé platili s předstihem, vždy na daný rok dopředu. "Získají tak klid a v podstatě budou z obliga," věří Minčič.

"Konkrétní částku pro každou kategorii by stát odvodil ze statistik daňových přiznání evidovaných finanční správou," upřesňuje mluvčí komory Miroslav Diro. Poplatek by ale určitě musel pokrýt alespoň minimální pojistné, které stanoví zákon. "O konkrétních částkách je možné diskutovat,“ zdůrazňuje Minčič.

Zákon by jasně stanovil postup, pokud by si podnikatel v daném roce nakonec vydělal víc, než odhadoval. "Většinou by se situace řešily jednoduše - nasazením vyššího paušálu," popisuje Diro.

Jednoduše, ale beze slev

Poplatek by tedy byl pro všechny podnikatele z dané skupiny jednotný, na druhou stranu by člověk nemohl využít různé daňové slevy jako dosud.

"Paušál by byl kompromisem mezi jednoduchostí a spravedlností. Je to něco za něco. Buď to děláte složitě, pečlivě a je to spravedlivé, nebo platíte jednoduše s tím, že to nemusí být vždy úplně nejspravedlivější," vysvětluje Minčič.

Zdůrazňuje, že nastíněná pravidla lze případně měnit při diskusích s politiky. "Abychom našli takovou variantu, která bude schůdná pro drobné podnikatele a zároveň bude vyhovovat ideologickým záběrům jednotlivých stran," dodává.

Změny mají podle něj pomoci hlavně nejmenším živnostníkům, pro které je papírování nejnáročnější. "Oč více času mu věnují, o to méně jim ho zbývá na vlastní byznys, o to méně si vydělají a o to méně pak zaplatí i na těch daních a pojistném. Velký podnikatel si může najmout specializované zaměstnance a není pro něj taková komplikace se s daňovými povinnostmi vypořádat," vysvětluje.

Nejde o to, aby se každý z našich studentů stal podnikatelem a živnostníkem, chceme jim jen ukázat dveře, zbytek je na nich, říká šéf vzdělávací neziskové organizace JA Czech Josef Müller. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy