Nízká nezaměstnanost nestačí, potřebujeme růst mezd. Sobotka se shodl se Středulou

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 5. 2016 13:01
Česká republika sice historicky poprvé předběhla Německo i Rakousko a má nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, to samo o sobě ale nestačí, říká premiér Bohuslav Sobotka. Aby byla situace uspokojivá, tak je třeba pomoct regionům, které trpí útlumem těžby uhlí. Zároveň Sobotka souhlasí s odboráři v tom, že je třeba, aby dál v Česku rostly mzdy. Například minimální mzda by podle něj měla od ledna činit nejméně 11 tisíc korun hrubého.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nezaměstnanost v Česku sice klesá a dostala se na nejnižší úroveň v Evropské unii, situace na tuzemském trhu práce ale určitě ještě není uspokojivá. Na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů to prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka.

"Historicky je to poprvé, kdy máme míru nezaměstnanosti nejnižší v EU. Země jako Německo nebo Rakousko byly vždy před námi," připomněl premiér. "Celostátně vypadají čísla dobře, ale úplně jinak, když se podíváte z pohledu Karviné nebo když se na ni podíváte z pohledu Mostu," říká s tím, že tyto regiony stále potřebují aktivní pomoc vlády.

Shodou okolností jde podle něj hlavně o oblasti, které jsou zasažené útlumem těžby uhlí. "Ať už kvůli problémům OKD, nebo v důsledku toho, že vláda nerozhodla o prolomení limitů na dole ČSA," říká.

K nástrojům, které by měly problém vyřešit, podle něj patří i příspěvek na dojíždění pro dlouhodobě nezaměstnané. O ten lze nyní žádat v pěti krajích České republiky a za první měsíc, kdy tento projekt pilotně funguje, o něj na úřadech práce zažádalo 27 lidí.

"S čím si zatím nevíme rady, tak co s lidmi, které stále máme v evidenci na úřadech práce. Jakým způsobem jim pomoct, jak je motivovat," uvádí předseda vlády.

Podle šéfa odborářů Josefa Středuly se ale nedostatek zaměstnanců nevyřeší tím, že bude vláda do Česka zvát "za zlámaný groš" lidi z Ukrajiny. Ti jsou podle něj zvyklí na ještě daleko nižší mzdy než Češi, což by výdělky v tuzemsku táhlo dolů, tedy opačným směrem, než si odbory přejí. "Protože nikdo ze zaměstnavatelů zatím nechce garantovat, že zaplatí těmto lidem stejné mzdy za stejnou práci," zdůrazňuje Středula.

Minimální mzda by měla dál růst

Růst životní úrovně zaměstnanců je podle Sobotky hlavním úkolem, na kterém by měla vláda s odbory spolupracovat. "Vedeme o tom debatu při přípravě státního rozpočtu, myslím si, že vláda může pomoci, aby se zvýšily mzdy a platy v ekonomice," prohlásil předseda vlády. Růst by podle něj mimo jiné měla i minimální mzda, v příštím roce alespoň na 11 tisíc korun hrubého - což je o 1100 korun více, než je současná výše minimální mzdy.

"Vláda má svůj závazek, a to je podíl čtyřiceti procent k průměrné výdělku. Této hodnoty zatím nedosahuje," připomněl Sobotkovi Středula. Podle něj skutečně není důstojné, aby někdo dostával takové peníze, že musí ještě okamžitě žádat o sociální dávky.

Zároveň Sobotka poděkoval odborům za "dobře vedený sociální dialog". Výsledkem je podle něj i fakt, že se české ekonomice po letech stagnace konečně začalo hospodářsky dařit.

Chystaná novela zákoníku práce by podle Sobotky měla v první řadě hlavně zlepšit postavení zaměstnanců. Odboráři například prosazují, aby nárok na pět týdnů dovolené měli všichni zaměstnanci, nejen ti státní. Zároveň trvají na tom, aby součástí novely zákoníku práce bylo i zrušení třídenní karenční doby - tedy pravidla, že během prvních tří dnů nemoci zaměstnanec nemá nárok na nemocenskou.

Zákoníkem práce se tripartita naposledy zabývala minulou středu. Jednání ale záhy skončilo, protože Svaz průmyslu a dopravy změny, které se odbory snaží prosadit, odmítl. Další zasedání se má konat v první červnovém týdnu.

Má zákoník práce ukládat zaměstnavatelům povinnost předcházet stresu na pracovišti? Odborář Josef Středula o živnostník Bedřich Danda v duelu DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy