Praha – Velké teplotní výkyvy a změna životního stylu stojí podle Českého svazu pivovarů a sladoven za poklesem celkového výstavu piva v prvních osmi měsících roku 2014.
Meziročně pivovary v Česku uvařily o procento méně piva než za prvních osm měsíců roku 2013. V absolutních číslech klesla konzumace piva na českém trhu o necelých 50 tisíc hektolitrů a export o 23 tisíc hektolitrů.
"Nestabilní počasí a velké teplotní výkyvy během července a srpna měly na celkový výstav piva neblahý vliv. Pokles spotřeby také přisuzujeme změně životního stylu spotřebitelů, kdy se i u nás začíná projevovat trend ze západní Evropy. Tam stále méně lidí považuje pivo za trendy nápoj a přestává ho pít," uvádí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
Významným fenoménem zůstává i v roce 2014 přesun konzumace z restaurací do domácností. Spotřeba piva v restauracích klesla v roce 2013 na své historické minimum, když se v Česku jen čtyři piva z deseti prodala v restauracích (přesně 41 %), a tato hodnota se drží i v prvním pololetí letošního roku.
Růst zaznamenaly pivovary jen u méně tradičních balení piva. Výstav piva v plechovkách stoupnul o 19 % a v PET lahvích o 8 %. V absolutních číslech se vyrobilo o necelých 152 tisíc hektolitrů více piva v plechovkách a o 89 tisíc hektolitrů piva v PET lahvích.