Pětina Čechů si nemůže zaplatit ani týden dovolené. Ve srovnání ale překvapuje jih EU

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
28. 3. 2021 19:46
Ani týden dovolené jednou za rok nemusí být pro každého standard, finančně si ji totiž nemůže dovolit pětina Čechů. A přitom se nemusí jednat o dovolenou v zahraničí. Jak ale ukázala nedávná data od Eurostatu, Česko je na tom oproti ostatním zemím Evropy ještě relativně dobře. V některých státech EU je totiž týden volna v tuzemsku či cizině ještě vzdálenějším snem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Podle údajů za loňský rok, které nově zveřejnil Český statistický úřad, si ani jednu týdenní dovolenou ročně nemůže finančně dovolit 18,7 procenta Čechů. Nejedná se přitom nutně o dovolenou v zahraničí, statistici se ptají na jakýkoliv dovolenkový pobyt, tedy i v tuzemsku.

Ještě v roce 2012 přitom tento podíl v Česku představoval 43,5 procenta a stejně jako v letech 2010 a 2011 převyšoval průměrný údaj za celou Evropskou unii. Situace se ale během posledních let obrátila. Od roku 2013 je podíl Čechů, kteří na týdenní dovolenkový pobyt mimo domov nedosáhnou, nižší než průměr zemí EU.

V rámci celé EU si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně 28 procent populace. Vyplývá to z dat Eurostatu. Dlouhodobým trendem je však - stejně jako v Česku - pokles tohoto podílu, který ještě v roce 2010 činil 39 procent. 

V Česku si přitom týdenní dovolenou může dovolit větší podíl obyvatel než v zemích jako Francie, Belgie, Irsko, Španělsko, Portugalsko či Itálie. Také na Slovensku je situace méně příznivá než u nás - dovolenou si může snáze dopřát pouze třetina slovenských obyvatel. 

Nejhůře jsou na tom však lidé v Rumunsku. To je jediná země EU, kde si týdenní dovolenou ani jednou ročně stále nemůže dopřát více než polovina populace. Naopak se zaplacením týdenní dovolené nemají problém obyvatelé Lucemburska, Švédska nebo Dánska. Podíl lidí, kteří si ji finančně mohou dovolit, v těchto zemích tvoří zhruba 90 procent. 

Skromné náklady i nízká nezaměstnanost

Skutečnost, že jsou na tom Češi ve financování dovolené stále ještě relativně dobře oproti bohatším zemím, souvisí podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin například s náklady na dovolenou nebo se směnným kurzem. "Náklady na dovolenou české rodiny a požadavky na její standard zůstávají nižší, než je tomu ve většině bohatších zemí EU. Do statistik také promlouvá směnný kurz mezi českou korunou a eurem," říká pro Aktuálně.cz.

V neposlední řadě je v Česku stále nízká nezaměstnanost. Podle posledních údajů resortu práce a sociálních věcí nezaměstnanost v březnu stagnovala na 4,3 procenta. "V této oblasti jsme dlouhodobě jedničkou v celé Evropské unii," dodává Volf.  

Po opětovném otevření hranic Volf očekává rychlý nárůst ekonomiky v oblasti cestovního ruchu. "Více než rok si většina lidí, kteří jsou zvyklí jezdit na dovolenou, nemohla oddych dopřát. Chorvatsko a další oblíbené destinace Čechů budou letos nejspíš opět praskat ve švech," tvrdí.

Koronavirus může zbrzdit chorvatský boom

Zpomalit tento boom však může pád ekonomiky a rostoucí počet lidí, kteří nebudou mít na dovolenou finance. "Realitu dobře dokresluje zvyšující se počet podnikatelů ve službách, kteří budou v dalších třech měsících propouštět," dodává Volf.

Pokračující finanční krize tak statistiky spíše zhorší. "V dalších měsících se totiž dočkáme pokračujícího růstu lidí bez práce, který se může velmi rychle převalit přes magickou hranici 500 tisíc nezaměstnaných. V únoru jich bylo více než 311 tisíc. To bude znamenat další snížení síly spotřebitelské poptávky, která se dotkne i výdajů na dovolenou," uzavírá analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy