Nezaměstnanost se drží na 4,3 procenta. Stále jedna z nejnižších v EU, říká Maláčová

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 3. 2021 10:46
Nezaměstnanost v Česku zůstala v únoru i přes pokračující opatření proti šíření nemoci covid-19 na lednových 4,3 procenta. V evidenci úřadů práce bylo 311 463 zájemců o zaměstnání, proti lednu o 2604 více. Současně přibylo volných pracovních míst a jejich počet dál převyšuje počet evidovaných lidí bez práce. Zaměstnavatelé nabízeli v únoru 330 735 pracovních pozic. Vyplývá to z dat Úřadu práce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), která základní údaje o únorové nezaměstnanosti zveřejnila ráno na sociální síti Twitter, nezaměstnanost v Česku zůstává na nejnižších číslech v Evropské unii. "Zároveň se rychle mění trh práce. Tomu musíme jít naproti. Proto plánujeme více rekvalifikací - až 100 000 ročně," uvedla Maláčová.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že pro současný pracovní trh je charakteristická takzvaná disproporčnost ekonomické krize. "Jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly," uvedl Najmon.

Podle úřadu práce se však nezaměstnanost v Česku i přes koronavirovou epidemii drží na relativně nízkých číslech. I v dalších ji ale bude ovlivňovat epidemická situace a s tím spojená opatření. Zároveň se ale rozjedou sezonní práce, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství, doplnil Najmon. Vedle toho podle něj přetrvává zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky hlavně v technických a dělnických profesích a zvýšil se zájem měst a obcí o lidi na veřejně prospěšné práce.

V porovnání s loňským únorem se nezaměstnanost zvýšila o 1,3 procentního bodu. Počet lidí bez práce vzrostl o 84 094, naopak o 20 889 ubylo volných míst k práci.

Na jedno volné místo v průměru nyní připadá v Česku jako v lednu 0,9 uchazeče. Mezi regiony jsou však velké rozdíly. Zatímco v okrese Praha-východ je to v průměru 0,1 zájemce, na Karvinsku připadá na jednu pozici téměř 12 uchazečů. Nejvíce volných pozic chtějí podle evidence úřadů obsadit zaměstnavatelé v Praze a Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Mezi kraji nejnižší nezaměstnanost opět vykázal Pardubický kraj, a to 3,2 procenta. O desetinu bodu vyšší byla v Královéhradeckém kraji. Naopak nejhorší situace byla v Karlovarském kraji, kde se nezaměstnanost od ledna zvýšila o 0,2 procentního bodu na šest procent. Následoval Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde bylo bez práce shodně 5,9 procenta lidí, proti lednu o desetinu bodu více. Míra nezaměstnanosti se meziměsíčně zvýšila celkem v sedmi krajích, v jednom klesla a v šesti stagnovala.

Pokles nezaměstnanosti proti lednu zaznamenalo 28 okresů. Největší, o 2,5 procenta, byl na Tachovsku. Naopak ve 48 regionech míra nezaměstnanosti vzrostla. Nejvíce, o 4,4 procenta, v okrese Ústí nad Labem.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v procentech):

únor 2021 leden 2021
Praha 3,7 3,6
Středočeský kraj 3,8 3,7
Jihočeský kraj 3,6 3,6
Plzeňský kraj 3,6 3,6
Karlovarský kraj 6,0 5,8
Ústecký kraj 5,9 5,8
Liberecký kraj 4,4 4,3
Královéhradecký kraj 3,3 3,3
Pardubický kraj 3,2 3,2
Vysočina 3,5 3,6
Jihomoravský kraj 4,8 4,8
Olomoucký kraj 4,5 4,4
Zlínský kraj 3,4 3,4
Moravskoslezský kraj 5,9 5,8
ČR 4,3 4,3

Zdroj: Úřad práce ČR

 

Právě se děje

Další zprávy