Gupta vyvádí povolenky do ciziny, varují odbory. Zisk dáme na bonusy, uklidňuje firma

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 30. 4. 2021 18:05
Hutní společnost Liberty Ostrava (LO) prodala sesterské rumunské společnosti Liberty Galati milion emisních povolenek za tržní cenu za hotové peníze. Okamžitý zisk, který činí 260 milionů korun bude dle vedení firmy použit na vyplacení bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí podniku a na budoucí investice. Odbory však obviňují majitele Sandžíva Guptu z vyvádění peněz do ciziny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Stát dává podle premiéra Andreje Babiše podnět k zahájení finanční kontroly ve firmě Liberty Ostrava. Bude po firmě také žádat, aby příjem z prodeje emisních povolenek využila ke svému rozvoji. Podle něj ministerstvo průmyslu přes svého zástupce svolává dozorčí radu firmy. 

"Jsme v kontaktu s panem Guptou a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti. Gupta navíc navrhnul, že část ze zisku bude použita pro odměny pracovníkům Liberty. Prostřednictvím ministerstva průmyslu jsme svolali dozorčí radu, současně dáváme podnět k zahájení finanční kontroly a budeme společně s odbory kontrolovat využití získaných zdrojů," uvedl Babiš.

Transakce v pátek byla podle firmy provedena za nových parametrů, které jsou pro LO zcela bezpečné a velmi prospěšné. "Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu," uvedla mluvčí Barbora Černá Dvořáková. Rumunský podnik povolenky potřeboval do konce dubna, protože ty své loni prodal.

Kvůli situaci firmy jsou odboráři ve stávkové pohotovosti. S vedením LO jednal v polovině dubna v Ostravě i premiér Andrej Babiš (ANO), který pak řekl, že vedení podniku slíbilo, že povolenky rumunské firmě nepůjčí. Sama firma pak ve svém vyjádření uvedla, že povolenky, které patří Ostravě, budou nadále užívány jenom v Liberty Ostrava.

"Sandžív Gupta a někteří členové představenstva dali jasně najevo, co si myslí o zákonech, dohodách a zvyklostech v naší zemi," komentovali to předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina a předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová. Uvedli, že Gupta několikrát zopakoval, že povolenky nepoužije nikde jinde než v Ostravě. Neprojednal to ani s dozorčí radou firmy.

"Sandžív Gupta ví, že pokud udělá transakci se spřízněnou firmou v takovém rozsahu, pak mu zákon ukládá povinnost toto projednat na dozorčí radě," uvedli odboráři.

Odbory kvůli prodeji povolenek chystají trestněprávní kroky. "Na středu svoláváme protestní mítink zaměstnanců, kde po nich budeme chtít, aby důsledně dodržovali kroky, které by firmu ochromily," řekl Slanina pro HN.

"Stávku právně vyhlásit nejde, ale i těmito kroky, které udělat můžeme, jsme schopni fabriku zastavit," uvedl odborář. Zaměstnanci například odmítnou přesčasovou práci nebo nebudou používat poškozené nářadí.

"Když se mi například bude zdát, že je na zařízení něco špatně, tak počkám až přijde údržba a závadu opraví. Jde o striktní dodržování všech pravidel. Víme, kde máme zacílit," dodal Slanina.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pátek na Twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

GFG Alliance, třetí největší výrobce oceli v Británi, je v poslední době v problémech. V insolvenci totiž skončila společnost Greensill Capital, která koncern donedávna financovala. Gupta se snaží najít zdroj financování na zajištění běžného provozu, neúspěšně žádal britskou vládu o podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy Kč).

Povolenky pro továrnu v rumunském Galati potřeboval do konce dubna. Rumunský podnik své povolenky loni prodal. Bez nich by nemohl vyrábět, a tak by povolenky musel kupovat, přičemž jejich aktuální cena je 46 eur za tunu.

Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

"Využití emisních povolenek pro modernizaci huti je navíc součástí dohody skupiny Liberty s naší organizací uzavřené v době koupě," uvedli odboráři.

Ostravskou huť zatěžují jen problémy kolem skupiny, jinak se firmě podle výsledků hospodaření daří. Za první čtvrtletí společnosti vzrostla výroba meziročně o 20 procent. V lednu i březnu přesáhl objem výroby oceli 200 000 tun, což byla nejvyšší měsíční výroba od roku 2016. Ocelářství je ale od roku 2019 kvůli koronavirové pandemii v hlubokém propadu.

Předseda Asociace pro anglické právo Jakub Honzík uvedl, že situaci kolem GFG by nejlépe uklidnilo, kdyby vláda v Londýně vyslyšela Guptovu žádost o finanční injekci. "Loni a předloni ostatně podpořila jiné ocelářské firmy - Celsa Steel a British Steel. A po lednovém odchodu z EU může Británie pomáhat domácím podnikům snadněji a bez schválení z Bruselu," uvedl Honzík.

Součástí Liberty Steel Group z koncernu GFG je Liberty Ostrava od roku 2019. Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy